Kolik za den sníme cukru a tuku? Jak jsou na tom v ostatních zemích v porovnání s ČR?
Dalo by se i předpokládat, že USA bude mít prvenství v konzumaci cukru, což se i podle průzkumu Euromonitor potvrdilo.
Německo je na tom trošku „lépe“, konzumují 103g čistého cukru na den. Nejméně cukru lidé jedí v Indii, Izraeli, Indonésii a Číně (pak tam nemají být lidé hubení).
Co se cukrů týče, získali jsme 19. Místo se spotřebou 7,6 gramů tuku na osobu na den.
USA nemají prvenství ve všem, například v konzumaci tuků první nejsou. Tukovými vládci se stávají Belgičané, kteří do sebe dostanou 86,5g tuku za den. Druhé místo získává Finsko s 81 gramy tuku. USA se umístilo na 16. místě se spotřebou 65,5 gramů tuku, což je ale stále o 12 gramů více, než je průměr. Nejmenší podíl v konzumaci tuku má opět Indie, dále pak Indonésie, Jižní Korea, to je kolem 10 gramů – 15,5 gramů tuku na den. My máme 20. místo se spotřebou 64,6 gramů tuku na den na osobu.
Otázkou je, zda je zcela relevantní srovnávat rozvojovou zemi a takové Spojené státy, kde mají lidé poněkud větší a lehčí přístup ke všem „pochutinám“ a obecně k potravinám, nehledě na tuky a cukry.
Nicméně když se podíváme na takovou Čínu, Japonsko, se kterými lze již srovnávat, tam jsou lidé v obecném měřítku štíhlý a zdraví. Třeba i takové Bulharsko, Řecko a jiné „rybové“ státy mají hodnoty celkem v pořádku a lidé v těchto zemích jsou obecně štíhlí. Tuky versus cukry, nikdy nekončící boj, který ukazuje formy stravování ve všech vytyčených zemích. Lze si z těch statistik něco vzít? Má obecně ČR ubrat na cukrech? Nebo tuku? Nebo si z tohoto šetření nic nevzít?
Ukazatel spotřeby cukru ale není úplně optimální ukazatel obezity v daných zemích. Německo je obecně považováno za „hubený“ národ, přičemž má druhé místo v konzumaci cukru. V Německu žije cca 14,7% obézních lidí. Další země jako je Belgie, Finsko i Švédsko jsou považovány za hubené národy a drží ty nižší příčky v ukazatelích obezity dle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Umí tedy tyto země tak dobře kalkulovat s potravinami, že jedí sice hodně cukru, ale nějak jinak je dávkují do celého dne, že nevzniká obezita? Více sportují? Jedí více zdravého jídla? Nejen právě ony cukry a tuky? To je otázka. Záleží na druhu jídla, množství, zpracování potravin a dalších úpravách potravin.
Co vy a cukry a tuky?
Studentská čokoláda a ovárek?
Větrník se šlehačkou, kobliha s čokoládou, bageta s majonézou, smažený gothaj?
Domácí müsli, oříšky, avokádo, hořká čokoláda, rýže, losos, zelenina?
Zdroj:http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2015/02/05/where-people-around-the-world-eat-the-most-sugar-and-fat/
Žádné komentáře:
Okomentovat