Klasické vaření a pečení

Už mám kuchyň, kde je i trouba, pracovní linka, obří lednice a dokonce i digestoř - ale to jsem zatím nepobrala. Stačí, že se pořád srovnávám s plynem, to je ďáblův vynález. Dvoukolový vařič je asi jediný, na který z mé bývalé králíkárny vzpomínám. No, dala jsem se tedy na vaření a pečení, docela mě to baví. Spíše tedy pečení, než  vaření. To zda mi to jde, nejde, zda je to takové či makové je vedlejší, prostě se učím a vše vyladím. Kdo by se chtěl mrknout, tak může na prozatimní sbírku receptů. A ano, nejsou healthy, ani fitness, jelikož to by mi rodina prostě nejedla. Takže to jsou klasické recepty - podotýkám.
Termixový motaný kynutý věnecMeruňkové knedlíky s oříškovým jogurtem   Jogurtová pletená skořicovo - perníková hvězda
Citronové držsikulky

Citronové držsikulky

Suroviny:250 g hladké mouky
60 g cukru
60 g datlí
170 g tuku
2 ks vajec (žloutků)
citronová kůra
citronové aroma
citronová poleva (kupovaná)
cereálie Nesquik (kuličky duo)
Postup přípravy receptu
V mixéru si nejdříve rozmixuji datle. Mouku smíchám s cukrem. Tuk nechám změknout v pokojové teplotě a přidám do sypké směsi. Ke směsi přidám žloutek a datle. Kápnu citronové aroma a postrouhám citronovou kůru z umytého citronu.
Vypracuji hladké těsto, které rozválím a vykrajuji čtverečky. Čtverečky si otočím cípy nahoru a dolů, doprostřed vtlačím Nesquick kuličku a boční cípy ohnu a uchytím tím kuličku.
Cukroví dám na plech a peču jej na 170 °C cca 10 minut.
Rozehřeji si v hrnci citronovou polevu, do které namáčím vychladlé cukroví a nechám ztuhnout.


Dia perníková bábovka s mraženým ovocem
Dia perníková bábovka s mraženým ovocem

Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
2 tablety sladidla
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku mléka
3 ks vejce
1 ks prášek do perníku
skořice
kakao
mražené ovoce
Postup přípravy receptu
Mouku, prášek do perníku, kakao a skořici si smíchám. Ve vlažném mléce rozpustím tablety sladidla, do sypké směsi dám vejce, olej a mléko a vše smíchám. Těsto naliju do formy a pokladu mražené domácí ovoce.Formu vysypu kokosem. Peču na 180 °C cca 30 - 40 minut


Funghetto těstoviny s kuřecím masem a černými olivami - dietní

Funghetto těstoviny s kuřecím masem a černými olivami - dietní
Suroviny:
Adriana funghetto těstoviny
kuřecí prso
květák
pepř
pasírovaná rajčata v krabičce
skořice
černé olivy


Chleba s chilli s žitnou moukou

Chleba s chilli s žitnou moukou
3 lžičky soli (mám himalájskou hrubozrnou sůl - je méně slana než bílá čistěná)
kmín
chilli koření
2 lžíce olej
1,5 lžičky sušeného droždí
1 lžička octu
250 g hladké mouky
250 g žitné mouky
300 ml vody
kmín
koriandr
Postup přípravy receptu
Mouku smíchám s kořením, solí a sušeným droždím. Následně přidám olej a vlažnou vodu a ocet. Vše smíchám a nechám jej odležet 3 hodiny na teplém místě. Udělám dvě šišky, posypu jej chilli kořením s hrubou solí a dám péct do vyhřáté trouby na 200°C cca 30 minut poté snížím teplotu na 180 °C a dopékám do zhnědnutí kůrky cca 20 minut. Bylo by vhodné ještě nechat šišky na hodinku nakynout na tácku, což jsem neudělala, ale i tak byl dobrý.


Jogurtová pletená skořicovo - perníková hvězda

Jogurtová pletená skořicovo - perníková hvězda
Náplň:
skořice (hodně)
jogurt Jogobella pečené jablko a skořice
Těsto:
300 g hladké mouky
150 g cukru moučky
2 lžíce vody
1 lžíce oleje
1 vejce
1/2 balíčku kypřícího prášku do perníku
Postup přípravy receptu
Smíchala jsem si všechny sypké ingredience dohromady a do nich přidala zbytek "mokrých".
Vypracovala jsem tužší těsto - upravte si buď přidáním mouky nebo vody. Příště jej udělám hutnější, neb se mi při pečení rozjelo. Přidám tedy více mouky.
Těsto si rozdělím na dvě stejné části.
Vyválím si pláty - kulaté.Jeden z nich potřu jogurtem a posypu skořicí, na něj přiklopím druhý plát.Od prostředku si nožem nakrájím trojúhelníčky - nedokrojit do špičky u středu, nesmí se jakoby odkrojit, ale zůstat u té špičky vcelku.Pláty přetočím dvakrát do stran a přendám na plech vyložený pečícím papírem.Doporučuji, pokud to bude možné, točit i krájet části už na plechu, špatně se mi to přenášelo.Pekla jsem 30 minut na 180 °C.



Karamelové točené špičky

Karamelové točené špičky
Suroviny:
Těsto:
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
200 g Lando (máslo)
2 ks žloutek
karamelové aroma

Krém:
lžička rumu
salko karamelové
200 g másla

Cukrová poleva:
100 g cukr
1 lžíce horké vody
Postup přípravy receptu
Zpracuji vše na těsto, rozválím a vykrajuji kolečka. Peču je na 180°C cca 5 minut do zrůžovění.
Salko vyliju do hrnce přímo z konzervy, nakrájím máslo, přidám rum a směs povařím tak, aby se máslo se salkem spojilo. Poté krém nechám trochu ztuhnout, aby nebyl řídký, ale šel vpravit do zdobícího sáčku.
Vychladlá kolečka zdobím pomocí ustřiženého sáčku, který naplním krémem.
Nechám špičky ztuhnout a mezitím si připravím cukrovou polevu, povařím cukr s vodou až bude hustá konzistence, nechám trochu vychladnout a polévám špičky.
Poté je dám zcela ztuhnout do chladu.



Karobové sádlovky

Karobové sádlovky
Suroviny:
170 g hladké mouky
150 g cukru
150 g sádla
100 g karobu
bílá čokoláda
Postup přípravy receptu
Mouku si proseji, smíchám s cukrem a karobem - nešetřila jsem jím :). Zapracuji nakrájené sádlo a tvořím kuličky, uprostřed kuliček udělám druhou stranou vařečky důlek a peču na 180°C cca 10 minut. Do důlků nakapu bílou čokoládu. Sádlovky jsou křehké, tak pozor při sundávání z plechu, jak vychladnou, trošku se stáhnou.


Kefírová bábovka s hvězdičkami

Kefírová bábovka s hvězdičkami
Suroviny:
2 vejce
1/2 kefíru
200 ml olej
rozinky
250 g cukru
350 g hladké mouky
granko hvezdičky
1 lžička sody
Postup přípravy receptu
Smícháme si suché ingredience, v jiné nádobě smícháme mokré ingredience, nakonec naliji olej, kefír a vejce do moučné směsi a promíchám, těsto obohatím o rozinky a kakao, naliji do bábovkové formy a posypu hvězdičkami. Peču na 180°C cca 45 minut


Medovníkové pláty z žitné mouky (měkké)

Medovníkové pláty z žitné mouky (měkké)
Suroviny:
250 g žitné mouky
kakao (karob)
100 g medu
25 g másla
1 vejce
1 lžička sody
skořice
bílá čokoláda (poleva)
hořká čokoláda (poleva)
Postup přípravy receptu
Mouku smíchám se lžičkou sody (sodu dát do mouky, nikoli do těsta, kde už bude vejce nebo máslo), kakao a změklé (nikoli tekuté) máslo, přidám celé vejce a skořici a vypracuji na vále vláčné těsto, nemělo by se lepit, nakrájím si pláty a peču do zlatova na 180 °C cca 10 minut. Po dopečení rozpustím čokolády (polevy) na mírném ohni a polévám pláty. Medové pláty jsou měkké, nemusí se naležet.


Meruňkové knedlíky s oříškovým jogurtem

Meruňkové knedlíky s oříškovým jogurtem
Suroviny:
Těsto:
500 g polohrubé mouky
35 g kvasnic
1 vejce
30 g cukru
140 ml mléko vlažné
špetka soli
citronová kůra
oříškový jogurt
mrazené meruňky (rozmrazené :)
máslo
olej
moučkový cukr
Postup přípravy receptu
Rozdrobila jsem si droždí do vlažného mléka se lžičkou cukru a špetkou soli a nechala vzejít kvásek.
V misce jsem si smíchala mouku, zbytek cukru, vlažné mléko, citronovou kůru (z umytého citronu), přidala vejce a přilila vzešlý kvásek.
Zpracovala jsem vařečkou těsto, poté jsem jej zpracovala ručně.
Nechala jsem jej kynout 60 minut na teplém místě.
Po vykynutí jsem si na vále vyválela plát a nakrájela z něj čtverce, do nichž jsem dala rozmrazené meruňky na čtverce, cípy jsem dala k sobe a poté v dlaních ukoulela knedlík.
Do hrnce jsem nalila trochu vody, umístila pařáček, dala jsem na něj knedlíky, potřela je trošku olejem a vodu přivedla k varu. Pařila jsem je cca 7 minut - podle velikosti knedlíčků.
Na talíř jsem je podávala polité rozehřátým máslem, sypané cukrem a s oříškovým jogurtem.



Pivní játrová omáčka s Hraškou

Pivní játrová omáčka s Hraškou
Suroviny:
500 g kuřecích jater
1 velká cibule
200 ml černého piva
špetka pepře
špetka himalájské soli
špetka kmínu
špetka tymiánu
hraška na zahuštění
drcený stroužek česneku
1 lžíce másla
voda
Postup přípravy receptu
Nejdříve jsem si játra umyla.
Nakrájela jsem velké kousky na menší a dala je do kastrolu, kde jsem je osmahla na másle s cibulí.
Přidala jsem zbytek koření, drcený česnek a podlila černým pivem.
Mezitím jsem připravila Hrašku na zahuštění, kterou jsem rozmíchala ve studené vodě a posléze pomalu přilévala do jater.
Játra i s Hraškou jsem pořádně promíchala a nechala ještě cca 20 minut dusit za občasného promíchání.
Podávám buď s rýží nebo knedlíkem - zvolit můžete i bezlepkový knedlík, bramborový knedlík, knedlík z kukuřičné mouky a jiné varianty bezlepkových příloh.
Poznámka
Hraška na zahuštění je zdravější verze, oproti použití mouky, je třeba, aby se ale povařila déle (stačí rozmíchat ve vodě a povařit s pokrmem). Slyšela jsem, že lidé játra jen zapráší moukou a odstaví, Hrašku musíte povařit. Obsahuje totiž hrách, čím déle jej vaříme, tím má lepší stravitelnost (dále pak obsahuje kukuřici, rýži a jáhly).


Pletené moučníky ze zbytku cukroví

Pletené moučníky ze zbytku cukroví
Suroviny:
1 velký plný talíř zbytků cukroví
1 prášek do pečiva
250 g hladké mouky
90 g másla
vlažná voda dle potřeby
1 kakaový pudinkový prášek
meruňková marmeláda
Postup přípravy receptu
1.) nejdříve jsem si rozmixovala v mixéru směs cukroví.
2.) směs jsem nasypala do misky.
3.) smíchala jsem si kypřící prášek s moukou (zhruba stejné množství jako cukroví) a pudingovým práškem.
4.) nechala jsem si povolit máslo při pokojové teplotě a nastrouhala jej na stuhadle.
5.) do moučné směsi jsem nasypala cukroví, přidala změklé máslo a dolévala dle potřeby vlažnou vodu. U mě to bylo cca 3/4 hrnku.
6.) těsto jsem zpracovávala ručně v míse, poté na vále.
7.) na vále jsem si vyválela různé pláty, které jsem potřela meruňkovou marmeládou a smotala. Fantazii se meze nekladou, takže můžete motat "vánočku", hvězdy, šátečky, záviny.
8.) pekla jsem 30 minut v horkovzdušné troubě na 180 °C


Popletená vanilková kynutá buchta

Popletená vanilková kynutá buchta
Suroviny:
Těsto:
400 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
100 g másla
2 žloutky
90 g cukru moučka
230 ml vlažné vody
42 g čerstvé droždí

Krém:
1 sáček vanilkový pudinkový prášek
100 ml zakysaná smetana
100 g vanilkové pomazánkové máslo
rozinky dle chuti
kakao
Postup přípravy receptu
Náplň:Smíchám prášek se zakysanou smetanou (nevařím jej) a s vanilkovým pomazánkovým máslem, krém jsem nechala v lednici.
Těsto:Ze lžičky vlažné vody, lžičky cukru, špetky soli a lžičky mouky a celého rozdrobeného droždí nechám vzejít kvásek.
Cukr moučku a 2 žloutky utřu do pěny.
Smíchám prosáté mouky, rozinky a kakao.
Do moučné směsi přidám utřený cukr s vejci, rozpuštěné máslo, vzešlý kvásek a postupně přilévám vlažnou vodu a zpracovávám těsto.
Nechala jsem jej kynout na teplém místě 1 hodinu, poté jsem jej ještě jednou zpracovala a opět nechala kynout další 3 hodiny.
Těsto jsem si rozdělila na válečky, které jsem si rozprostřela a potřela vanilkovým krémem a smotala do rolád.
Takto naplněné rolády jsem naskládala na sebe na plech a zafixovala špejlemi.
Peču v horkovzdušné troubě na 180 °C zhruba 30 minut.


Pracny extra kakaové

Pracny extra kakaové
Těsto:
350 g polohrubé mouky
250 g moučkového cukru
80 g kakaa
250 g másla
špetka mleté skořice
Postup přípravy receptu
Smíchám si prosátou mouku s cukrem, skořicí a kakaem, poté nastrouhám máslo a zpracuji v těsto. Vyplním formičky , které ničím nevymazávám a peču na 170 °C cca 10 - 15 minut.
Vyklepnu pracny a obaluji je ještě horké v cukru.
Zkusila jsem vykrajovat z těsta i rohlíčky, pekla jsem je kratší dobu.


Proteinelová oříšková jogurtovka

Proteinelová oříšková jogurtovka
Suroviny:
350 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
1 vejce
80 g Hery
150 g oříškový jogurt
100 g cukru
50 g Proteinely
Postup přípravy receptu
Smíchám si mouku, prdopeč a cukr, poté přidám jogurt, vejce a Heru nastrouhanou a nakonec vmíchám proteinelu, kterou nechám povolit v pokojové teplotě. Vyliji těsto do formy a peču na 180°C.
Poznámka
Arašídy jsou přírodním zdrojem bílkovin a nenasycených mastných tuků
Lískové ořechy jsou lehčeji stravitelné než mandle nebo vlašské ořechy, obsahují vysoké množství "dobrých" tuků
Syrovátkový izolát UltraWhey 90 instant (CFM) je vyroben nejšetrnější metodou a obsahuje vysoké množství bílkovin s minimem sacharidů a tuků
Proteinela:
Belgická čokoláda potěší každého milovníka nejlepší čokolády díky svému silnému aroma a hedvábně jemné textuře
Kokosový olej patří mezi superpotraviny, jak se říká potravinám s mimořádnými účinky na zdraví



Rohlíčky s lentilkami a kandovaným ovocem

Rohlíčky s lentilkami a kandovaným ovocem
Suroviny:
230 g hladké mouky
50 g cukru
60 g kandované ovoce
160 g tuku
2 ks žloutků
čokoládová poleva
lentilky
Postup přípravy receptu
Mouku proseji, přidám cukr, nastrouhaný tuk na struhadle, žloutky a rozemleté (na jemno) kandované ovoce.
Zpracuji těsto a vyválím na vále.
Vykrajujeme tvořítkem tvary a pečeme cca 5 minut do růžova v předem vyhřáté troubě na 170 °C.
Rozehřeji si polevu ve vodní lázni a na rohlíčky naliji pruh z polevy, na který nasypu rozdrobené lentilky a nechám ztuhnout.



Rohlíčky z bramborového těsta se špenátem a Linessou
Rohlíčky z bramborového těsta se špenátem a Linessou
Suroviny:
Těsto:
700 g vařených brambor
250 g polohrubá mouka
2 ks vejce
himalájská sůl

Náplň:
špenát mražený (kuličky z Kauflandu)
Dulano šunka
Linessa pomazánkový sýr Lidl

Posyp:
bazalka
kari
kmín
Postup přípravy receptu
Brambory si uvařím, postrouhám na jemno a s vejcem a moukou utvořím těsto. Rozválím si plát a vykrajuji trojúhelníčky, které naplním směsí ze špenátu (špenát mražený nechám povolit a okapat vodu), krájené šunky a Linessy. Zabalím a rohlíčky posypu kořením. Peču v předehřáté troubě na 170 °C zhruba 30 minut, ale záleží na velikosti rohličků


Rozinkové kytičky 140

Rozinkové kytičky 140
Suroviny:
140 g hladké mouky
140 g cukru
2 ks žloutek
140 g másla
140 g rozinek
ledové kaštany
Postup přípravy receptu
Mouku smíchám s cukrem, přidám žloutek a změklé máslo - ne rozteklé, nechávám jej při pokojové teplotě. V mixéru rozemelu na kaši rozinky, které zamíchám do směsi. Peču na 18o °C cca 5 - 8 minut v rozpálené troubě. Zdobím rozehřátými ledovými kaštany uprostřed a zapíchnu rozinku.


Smetanové kytičky bez cukru

Smetanové kytičky bez cukru
Suroviny:
Těsto:
150 g tuku (měla jsem heru)
250 g hladké mouky
150 g tučné smetany
Náplň:
mleté ořechy
mleté rozinky
trochu másla
Postup přípravy receptu
Smíchala jsem si prosátou mouku s cukrem a nalila nenašlehanou smetanu do důlku, zpracovala těsto - pozor, dost to lepí, je lepší do dělat v míse a zpočátku míchat vařečkou. Na vále jsem pak vykrajovala kytičky. Peče se to krátce, cca 5 minutek na 190 °C, poté jsem dozdobila náplní z másla, ořechů a rozinek.


Termixový motaný kynutý věnec

Termixový motaný kynutý věnec
Suroviny:
300 g hladká mouka
25 g droždí
1 ks vejce + 1 žloutek
100 ml mléka
70 g másla
60 g cukru moučka
špetka soli

Náplň:

90g vanilkový termix - kupovaný
skořice dle chuti
2 lžičky vanilkového pudinku Créme Olé
Postup přípravy receptu
Připravila jsem si kvásek, do půlky vlažného mléka jsem rozdrobila kvasnice, přidala lžičku cukru a lžičku mouky a nechala jsem kvásek vzejít na teplém místě.
Následně jsem si připravila náplň. Smíchala jsem termix s pudinkem od Dr. Oetker a skořicí a nechala v misce.
Nastrouhala jsem si povolené máslo při pokojové teplotě a nechala na talířku.
Do misky jsem prosila mouku, cukr, špetku soli, nastrouhané máslo a směs promíchala.
Do sypké směsi jsem poté přidala vejce, další část mléka a vzešlý kvásek.
Zpracovávala jsem těsto vařečkou ale poté jsem těsto dalá na vál a ručně jej hnětla do jemné konzistence.
Těsto jsem vrátila zpět do misky a nechala kynout 2 hodiny.
Rozehřála jsem si troubu na 180°C.
Těsto jsem válečkem uválela na plát, který jsem potřela krémem z termixů.
Plát jsem zabalila jako roládu.
Vzniklou roládu jsem opatrně pomoučeným nožem rozkrojila napůl podélně, ale na cípu těsto nechala v celku.
Vznikla mi "šála" s dvěma cípy, které jsem přes sebe zamotala a poté zamotané cípy otočila do věnce.
Věnec jsem položila na plech vyložený pečícím papírem a pomašlovala žloutkem.
Věnec se mi zdál měkký a slily se mi cípy dohromady :(.
Pekla jsem jej 40 minut na 180 °C.


Vanilková jogurtová buchta s jahodovou marmeládou

Vanilková jogurtová buchta s jahodovou marmeládou
Suroviny:
1 ks vejce
1 hrnek cukru
3/4 hrnku oleje
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek mléka
vanilkové aroma
vanilkový jogurt
špetka sody
Postup přípravy receptu
Proseji mouku a smíchám s cukrem a špetkou sody, přidám žloutek a olej, vlažné mléko, vanilkové aroma. Vmíchám vanilkový jogurt a nakonec opatrně vmíchám sníh z bílku. Těsto naliji na půl do formy, pokladu marmeládu dle chuti a zbytek doliji těstem. Peču na 190 °C v horkovzdušné troubě cca 45 minut.


Vanilkový kopeček z věnečků - nepečené

Vanilkový kopeček z věnečků - nepečené

Suroviny:
2 balení Kakaových věnečků
2 lžičky marmelády jahodové
1 sáček vanilkový puding
150 g pomazánkové máslo
200 ml mléko
lžička agar
vanilkové aroma
dle chuti cukr
čokoláda Lindt
Postup přípravy receptu
Rozdrobím si kakaové věnečky s pomačkám je s marmeládou, směsí vyplním misku (vycpu ji i na stranách, aby byla uprostřed prázdná).
Uvařím si puding v mléce, nechám trochu vychladnout a vmíchám agar, cukr a pomazánkové máslo a v robotu vyšlehám. Hmotu poté naliji do misky s věnečky a doprostřed nastrouhám (vmíchám) čokoládu..


Vánočka s brusinkami

Vánočka s brusinkami
Suroviny:
250 g hladké mouky
400 g polohrubé mouky
62 g sádla
62 g másla
2 žloutky
100 g cukru moučka
250 ml vlažné vody
42 g čerstvé droždí
hrst brusinek naložených v rumu
špetka soli
špetka muškátového oříšku
lžička vanilínového cukru
lžička strouhané kůry z citronu
Postup přípravy receptu
1.) ze lžičky vlažné vody, lžičky cukru, špetky soli a lžičky mouky a celého rozdrobeného droždí nechám vzejít kvásek
2.) cukr moučku a 2 žloutky utřu do pěny
3.) smíchám prosáté mouky, nastrouhanou kůru z citronu, vanilínový cukr a muškátový ořech
4.) nakrájím si sádlo a máslo na kostičky a nechám lehce rozehřát
5.) do misky se sypkou směsí přidám utřený cukr s vejci, rozpuštěné sádlo s máslem, vzešlý kvásek, brusinky a postupně přilévám vlažnou vodu a zpracovávám těsto
6.) nechala jsem jej kynout na teplém místě 1 hodinu, poté jsem jej ještě jednou zpracovala a opět nechala kynout další 3 hodiny
7.) těsto jsem si rozdělila na části a zapletla vánočku
8.) na plechu jsem ji fixovala špejlemi, po předchozích vánočce, která se mi rozjela, jsem to raději nechtěla riskovat
9.) peču v horkovzdušné troubě na 180 °C zhruba 45 minut
Poznámka
Na doporučení od zkušených z TOPreceptů, jsem nedala mléko, ale raději vodu, pouze žloutek a ne celá vejce, mouku jsem použila nejen hladkou ale i polohrubou, přidala jsem napůl sádlo a další radou bylo dvojité zpracování a kynutí. Musím říct, že to byly rady nad zlato. Chválit sám sebe je divné, ale tato vánočka je prostě téměř perfektní. Děkuji moc, teta, která je cukrářka, nevěřila vlastním chuťovým buňkám.


Vánočka s vinnými rozinkami

Vánočka s vinnými rozinkami
Suroviny:
300 g hladká mouka
22 g droždí
1 ks vejce + 1 žloutek
100 ml mléka
70 g másla
40 g cukru moučka
špetka soli
rozinky dle chuti
červené víno
vlašské oříšky
Postup přípravy receptu
Namočila jsem si rozinky do vína.
Nejdříve jsem si připravila kvásek, do půlky vlažného mléka jsem rozdrobila kvasnice, přidala lžičku cukru a nechala jsem kvásek vzejít na teplém místě u topení cca 10 minut než nakynul.
Máslo jsem si rozpustila na minutu v mikrovlnné troubě.
Mezitím co kynul kvásek, jsem prosila mouku, přidala cukr, špetku soli, změklé máslo a směs promíchala.
Do sypké směsi jsem poté přidala vejce, zbytek mléka a vzešlý kvásek.
Zpracovávala jsem těsto vařečkou do hladké konzistence, těsto ze začátku lepilo, ale hnětením se lepit přestalo.
V misce jsem nechala těsto kynout cca 2 hodiny na teplém místě. Těsto zvětšilo svůj objem cca 2,5x.
Vysypala jsem těsto na plochu a zapracovala namočené rozinky, rozdělila na 3, 2 a 1 část.
Rozehřála jsem si troubu na 200°C.
Z částí jsem si uválela válečky a zapletla vánočku.
Vánočku jsem dala na plech vyložený pečícím papírem, pomašlovala žloutkem a posypala vlašskými ořechy, zafixovala špejlemi a nechala ještě na plechu cca 15 minut než se vyhřála trouba a pak ji dala péct.
Prvních 5 minut jsem ji pekla na 200°C, poté jsem dala teplotu na 170 °C a pekla 35 minut v horkovzdušné troubě.


Vepřový rajčatový guláš

Vepřový rajčatový guláš
Suroviny:
rajčatový protlak (může být hotová rajčatová směs Vitana)
bazalka
oregáno
chilli paprika
sypaná uzená paprika
sůl
pepř
máslo
kmín
mrkev
celer
vepřové nudličky
solamyl
cibule
Postup přípravy receptu
Vepřové nudličky osmažím na másle s kousky cibule, mrkve a celeru na malé kostičky. Poté přidám protlak a koření, směs povařím a nakonec dle potřeby zahustím solamylem. Pokladu zbytek cibulky na guláš, jak kdo má rád.


Zapečená játra s loveckým salámem a buráky pro muže

Zapečená játra s loveckým salámem a buráky pro muže
Suroviny:
Recept na přání pro chlapa. Ingredience lze doladit podle chuti, množství je volitelné podle nároků vašich mužů.

3 velké brambory
1 ks vejce
hrst jater
celá cibule
kremžská hořčice
lovecký salám
lžíce pomazánkového másla
sůl
pepř
chilli paprika
kmín
starší knedlík
buráky
olej
Postup přípravy receptu
Uvaříme si brambory ve slupce.
Mezitím co se vaří brambory, osmažíme na oleji hrst jater a cibulku, ke konci přidám kmín.
Po dovaření brambory nechám zchladnout, oloupu je a nakrájím je na kolečka.
Nakrájím si i starší knedlík.
Na struhadle na hrubo postrouhám lovecký salám.
Lžíci pomazánkového másla utřu s kremžskou hořčici a zbytkem koření. Tuto směs poté smíchám s vejcem.
Pokrájené brambory i knedlík jsem si posypala kořením na ploše, a kladla do olejem vymazaného pekáčku.
Vrstvila jsem brambory, knedlík, cibulku, játra a lovecký salám.
Navrstvené suroviny jsem poté zalila směsí s vejcem a "udusala" rukou.
Na vrch jsem sypala buráky.
Pekla jsem na 190°C 30 minut, poté jsem horkovzdušnou troubu dala na 200 a dopekla 10 minut.
Z pekáčku jsem to vyndala docela v pohodě, příliš se to nedrolilo, ale mohlo by to být lepší, u krajů se mi zapečená směs "vysypala".


Kakaová kolečka s arašídovým máslem

Kakaová kolečka s arašídovým máslem
Kolečka:
300 g hladká mouka
40 g cukr
30 g vlašských ořechů - mleté
200 g másla
2 ks žloutek
2 lžíce medu
40 g kakaa

Náplň:
arašídové máslo bez ztužených tuků
Lindt hořká čokoláda

Postup přípravy receptu

Mouku, rozmixované ořechy, strouhané máslo, med, kakao a žloutky vypracuji na těsto, pokud se lepí, přidám mouku.

Vyválím si plát a vykrajuji ne příliš tenká kolečka.

Peču na 180°C v horké troubě cca 5 minut.

Slepuji arašídovým máslem, po slepení kolečka namáčím v rozehřáté (na vodní lázni) Lindt čokoládě (lze i jakákoli jiná dle chuti).

Žádné komentáře: