čtvrtek 6. listopadu 2014

Alaburky - sojové boby po domácku

Ahoj čtenáři,

znáte Alaburky pražené sojové boby ze zdravé výživy? Jsou to hodně dobré oříšky, dají se sehnat jak nesolené přírodní, tak i solené.
Rozhodla jsem se učinit pokus, a vyrobit si Alaburky doma. Takže teď se tu s vámi o tento počin podělím.


Koupila jsem si boby, tedy klasickou sóju od značky Lagris, kterou seženete v Kauflandu, ale samozřejmě si kupte boby dle vlastního uvážení.

 Tyto boby jsem nasypala do misky a zalila vodou. Nechala jsem je odstát cca 12 hodin, aby se jak se patří nacucaly vodou a změkly. 

Poté jsem vodu slila a trošku je pomačkala, aby se rozpůlily a abych z nich odstranila svrchní obal. Proč? Ten obal je velmi jemný a mohl by se prostě a jednoduše připálit :)

Očištěné boby jsem dala na talíř a osolila. To bych nebyla já, aby mě nenapadla nějaká další "pra*árna" s dochucením. Tak jsem na test ještě použila kari koření a česnek. Boby jsem dala do mikrovlny na plný výkon na 10 minut. Musíte u toho ale stát a občas je promíchat, cca 3-4x. Až budou tvrdé a zlatavé, máte hotovo. Bacha budou pálit, tak je nechte zchladnout.

Pokud máte doma cizrnu, můžete s ní zkusit to co se sójovými boby. Cizrna ale není prostě tak dobrá, ale zkusila jsem stejný postup a ochutila ji solí a druhou část kakaem a skořicí. Ta s tím kakakem a skořicí není špatná, ale sójové boby s tímto ochucením budou určitě lepší. Stejně tak solené Alaburky jsou lepší. 

Jo, a cizrna dělá machry a hraje si na kukuřici a občas v mikrovlnce puká, tak se neděste.
No výsledek, ty česnekové celkem ušly, kari mě teda nenadchlo, možná bych příště to kari vyměnila třeba za tu skořici nebo červenou papriku. Každopádně ty solené chutnají jak ty ze zdravé výživy a jsou moc dobré. Takže kdo chce, zkuste.


Na talířcích to nevypadá zrovna vábně, ale hold je to proces tvorby


Upečená cizrna se solí


Alaburky s česnekem a kari


Solené alaburky - TOP


Cizrna s kakaem a skořicí


Výsledek solených alaburek, uklizeno ve skleničce čekajíc na snědení :D




4 komentáře:

Unknown řekl(a)...

dobry napad.....urcite vyzkousim....

Marrifit řekl(a)...

Ahoj Tome, určitě zkus, je to dobré, jako z shopu :) mělo to úspěch i u chlapů :)

Unknown řekl(a)...

Super typ na zdravé mlsání :) šlo by to myslíš i jinak než v mikrovlné troubě? :)

Marrifit řekl(a)...

Terko, asi ano, mozná upect v troube, ale ja troubu nemám :(