úterý 18. listopadu 2014

Sdružení Vím, co jím :) test výrobků


RÁDCE PŘI VÝBĚRU POTRAVIN VHODNÝCH PRO ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL


PROGRAM „VÍM, CO JÍM A PIJU“
Obecně prospěšná společnost Vím, co jím a piju o.p.s. je nevládní nezisková organizace, která se zabývá kvalitou potravin s ohledem na jejich nutriční složení a pomáhá s výběrem potravin vhodných pro zdravý životní styl. Od roku 2010 zastřešuje program Vím, co jím a piju v České republice.



Naše Vize VCJ se chce stát respektovaným partnerem státních i nestátních organizací na poli výživy, nutričně vyváženého stravování a zdravého životního stylu, přispívat k celospolečenské diskuzi a podílet se na tvorbě politik směřujícím ke zlepšení stravovacích návyků, životního stylu a prevence nemocí souvisejících s výživou.


Program "Vím, co jím a piju" (www.vimcojim.cz) (dále jen VCJ) je součástí globálního programu "The Choices Programme", který umožňuje spotřebitelům lepší orientaci v nabídce potravin. Program vznikl na základě výzvy Světové zdravotnické organizace a Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Právě tyto organizace upozornily na vybrané živiny, jejichž nadměrná konzumace výrazně zvyšuje riziko vzniku civilizačních chorob.

Hlavním cílem programu je:
- motivovat veřejnost k aktivní péči o zdraví
- vyvolat u veřejnosti zájem o zdravý životní styl
- podporovat veřejnost ve výběru potravin, které vyhovují parametrům zdravé výživy
- pomáhat v prevenci chronických onemocnění souvisejících s výživou
Prostředkem k prosazení cílů programu je jednoduché logo Vím, co jím, které je uváděno na balení těch potravin, jež ve složení splňují definovaná nutriční kritéria. Spotřebitelé se tak mohou lépe orientovat v nabídce potravin a můžou se snadno rozhodnout pro nutričně vyváženou potravinu přímo v místě nákupu.

Usilujeme o to, aby se logo Vím, co jím stalo široce uznávaným, respektovaným, transparentním a důvěryhodným symbolem pro kvalitní, nutričně hodnotné potraviny v rámci ČR a SR.
Zlepšit stravovací návyky v ČR
Pomoci s výběrem potravin vhodných pro zdravý životní styl
Šířit myšlenku zdravé, resp. nutričně vyvážené stravy
Zvýšit zájem lidí o své zdraví a podpořit pravidelný pohyb
Snížit počet osob s chronickými nemocemi, které souvisí s výživou.
Získat podporu odborníků – především lékařů, pedagogů a odborníků v oblasti výživy a potravinářských technologií
Podporovat zdravý životní styl jako jeden z hlavních faktorů k udržení dobrého zdraví
Rozšířit nabídku potravin vhodných pro zdravý životní styl


Logo Vím, co jím pomáhá s výběrem potravin vhodných pro zdravý životní styl - umožňuje snadno a vědomě snížit příjem rizikových živin, které souvisí s většinou současných civilizačních onemocnění. Schválené výrobky musí splňovat kritéria v následujících kategoriích: trans mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, sodík (sůl), cukr.
U některých kategorií se hodnotí též obsah vlákniny a celková energie.

Logo Vím, co jím na obale potraviny zákazníkovi sděluje, že produkt prošel odborným hodnocením a že je z hlediska nutričních hodnot vhodný ro zdravý životní styl. Pro zákazníka je logo pomocníkem při nákupu, pro výrobce představuje nástroj podpory prodeje, impuls pro inovace výrobků a možnost, jak zákazníky informovat o produktech s výhodnějším nutričním složením.

Logo lze použít pro balené i nebalené potraviny a nápoje, pro receptury pokrmů, pro restaurační a cateringové provozy i pro školní jídelny.

Logo nemohou získat potraviny, které obsahují více než 0,5% alkoholu, doplňky stravy, výrobky pro použití pod lékařským dohledem a potraviny pro děti mladší než 1 rok.

proč logo „Vím, co jím“
Proces udělování loga Vím, co jím je objektivní, nezávislý a důvěryhodný díky:
Ø jasně stanoveným a vědecky podloženým kritériím
Ø ověření nutričního hodnot analýzou v akreditované laboratoři
Ø hodnocení nezávislou certifikační společností


Kritéria vychází z výživových doporučení Mezinárodní zdravotnické organizace WHO, vytváří je nezávislá mezinárodní vědecká komise, která je i pravidelně reviduje. Byla vyvinuta mezinárodní vědeckou komisí, která je složená z nezávislých odborníků v oblasti výživy. Vědecká komise sleduje nejnovější trendy a vývoj v oblasti výživy a pravidelně kritéria reviduje.

Objektivní posouzení, spolupráce s akreditovanými laboratořemi a certifikačními společnostmi.
Celosvětově i v rámci České republiky je program podporován a spolupracuje s renomovanými odborníky z oblasti lékařství, výživy i potravinářských technologií. Tým odborných garantů zastřešuje naše aktivity a je garancí.

Malý náhled do výrobků Vím, co jím, které doporučuje i pan Ing. Havlíček.





Expres kaše - nejsem sice zastáncem hotových ovesných kaší, ale tato kaše na obale říká, že má o 30% méně cukru. Podíváme se tedy na její složení ve srovnání s běžnou kaší od stejné firmy, tedy Expres ovesná kaše s malinami.

Průměrná výživová hodnota ve 100gBaleníBody
Energetická hodnota1730 kJ4x65 g4 body
414 kcal
Bílkoviny9.9 g
Sacharidy62 g
z toho cukry21.1 g
Tuky12.2 g
z toho nasycené m. kys.5.6 g
Vláknina7.2 g
Sůl0.5 g

A zde se podíváme na složení Expres kaše se sníženým obsahem cukru:


Průměrná výživová hodnota ve 100gBaleníBody
Energetická hodnota1762 kJ4x65 g4 body
421 kcal
Bílkoviny11 g
Sacharidy64.1 g
z toho cukry15.3 g
Tuky11.7 g
z toho nasycené m. kys.4.7 g
Vláknina7.4 g
Sůl0.4 g

Klasická kaše malinová ovsahuje 21,1g cukru na 100g, kdežto naše testovaná kaše rybízová obsahuje 15.3g cukru na 100g. Cukru je tedy v kaší skutečně méně. Pro osoby, které nejsou v redukci je tento rozdíl zanedbatelný, pro osoby snažící se o zhubnutí může tento rozdíl být stežějní ve výberu již hotových kaší. Nicméně ani tak mě hodnoty nepřesvědčily, abych si tuto kaši ve fázi hubnutí koupila. Kdyby tato kaše byla bez jakéhokoli cukru, bylo by to nejlepší. Nicméně to není gró těchto kaší. Co se týče chutě a vůně, tak mě kaše nadchla. Opravdu krásně voní po rybízu, chutná sladce s menším nádechem rybízu. Dokonce jsem v ní objevila i pár kuliček celého rybízu. Stačí zalít horkou vodou, zamíchat, chvilku počkat a kaše je  hotová. 

Moje doporučení: nedržíte li dietu, dopřejte si tuto kaši (ovesné vločky 68%, cukr, palmový tuk, sušené mléko odtučněné, bramborový škrob, sušený černý rybíz 1,5%, mléčné bílkoviny, glukózový sirup, aroma, sůl jedlá), kaše firma Emco vyrábí v několika různých příchutích a troufám se říct, že zrovna ten rybíz je fakt super volba. 

Pokud se snažíte o hubnutí, kupte si běžné, neochucené ovesné vločky a dochuťte si je například kakaem se sníženým obsahem tuku, tím se vyhnete nežádoucím jednoduchým cukrům v redukci. 

Verze kaší od Emca, ať už se sníženým obsahem cukru nebo i ty klasické splňují kriteria společnosti
Vím, co jím, tedy obsah jednoduchých cukru a tuků nepřevyšuje povolené normy. Některé kaše či cereálie totiž obsahují cukru tolik, že se tomu až nechce věřit.


Dalším produktem, jež se mi dostal pod ruky je Dobré z ovsa. Podívejme se rovnou na složení těchto cereálií:

  • cereálie (74,2%)
  • mouka ovesná (celozrnná, 70%)
  • pšeničná mouka
  • cukr
  • kukuřičný škrob
  • glukózový sirup
  • rostlinný tuk
  • jedlá sůl (jodidovaná)


Obsahuji 14,7g cukru na 100g. Tedy žádná křeč, ale opět bych dala přednost nějaké variantě bez cukru.



Dobré z ovsa - chutnají sladce, a už jsem něco takového v životě jedla, ale nedokáži tu chuť specifikovat. Přirovnala bych je k chuti ovesných vloček (nečekaně) slazených smetanou.



Takto vypadá zalitá Expres ovesná kaše s kousky rybízu.



No a když už jsem otevřela to Dobre z ovsa, nasypala jsem je do kaše:)

Když už hotovka, tak tohle bych si koupila. Bez přidaného cukru Mysli na zdraví s konopným semínkem. Tento produkt u mě vyhrál.


Mrkneme na složení:

celozrnné cereálie 80% [ovesné vločky 30%, ječné vločky, žitné vločky sladové (žito, ječný slad), pšeničné vločky toustované], dýňová semena loupaná 12%, konopné semínko neloupané 5%, mandle, 3% Výrobek obsahuje lepek a mandle


Průměrná výživová hodnota ve 100g
Energetická hodnota
1653 kJ
394 kcal
Bílkoviny
14.8 g
Sacharidy
51.3 g
z toho cukry
2.8 g
Tuky
11.9 g
z toho nasycené m. kys.
1.7 g
Vláknina
11.1 g
- z toho betaglukany
2.8 g
Sůl
0.02 g

Naše Express kaše a Dobré z ovsa měly kolem 15 - 20 g cukru na 100g, vidíme, že tento produkt tedy opravdu vyhrává. Pokud z nějakého důvodu nechcete, neumíte, nestíháte míchat svoje vlastní vločky, tohle doporučuji koupit všemi deseti. Pokud vám nechutná konopné semínko, můžete zvolit variantu s lískovými ořechy od téže společnosti. Opět má toto mysli značku Vím, co jím, jelikož splňuje všechna kriteria na zdravou potravinu.

Co kečup? No přece kečup s logem Vím, co jím se sladidly ze Stévie. Vřele doporučuji. 
Běžné kečupy obsahuji cca 25g cukru na 100g a složením vypadají následovně (běžný kečup sehnatelný snad ve všech obchodech): voda, rajčatový protlak (zahuštěný, 140g rajčat na 100g kečupu), cukr, ocet, modifikovaný škrob, sůl  kořenící přísada (výtažky koření).
Jak je na tom kečup Hellmann´s? Obsahuje cca 11g cukru na 100g. Složením je na tom následovně: voda, rajčatová pasta (169 g rajčat na 100 g kečupu), ocet, cukr (5,6%), jedlá sůl, citrusová vláknina, kvasnicový extrakt, koncentrovaná citronová šťáva, směs koření, E960 - steviol-glykosidy.

Vidíme rozdíl v podíle cukru a v podíle zpracovaných rajčat na 100g kečupu. Takže za mě ano, kupte si jej (nejlépe v akci, jelikož nepatří zrovna mezi ty levné kečupy).

Tímto bych recenzi výrobků s logem Vím, co jím - zdravá potravina asi ukončila. Uvidíme, zda pro vás přichystám i další recenze výrobků. Napište mi do komentářů, zda vás nějaké výrobky k testování zajímají. 

Žádné komentáře: