úterý 9. prosince 2014

Marri peče cukroví

Ahoj děcka,

pořád vás nazývám čtenáři, tak jsem pro tento příspěvek zvolila trochu "new age" oslovení. Netajila jsem se tím, že mnoho Vánoc bylo pro mě dost depresivních a smutných. Tyto Vánoce si užívám plnými doušky ve stylu "návrat do dětství". Takže se vám zde trochu rozepíši a nabídnu vám foto report z našeho pečení cukroví.


Započala jsem vánoční náladu vystřihováním klasických vloček, jak na základce a lepení na okno. Mám vánoční výzdobu a plánuji živý stromek. Dále jsem se dala do pečení se svojí nejlepší přítelkyní - rozuměj mamkou -, což bylo naprosto skvělé. Znáte to, matka a dcera, pokec v kuchyni, nějaké ty drby a vánoční pohoda. Už se těším na dovolenou, a sledování pohádek v televizi (tu ještě musím někde sehnat, neb ji nevedu). Plánuji Vánoce trávit v klidu a pohodě s každou prkotinou, co k Vánocům patří. Opustím svoji sluj a nastěhuji se na chvilku k mamce, kde budeme i s přítelem trávit svátky. Omlouvám se, že se vám zde tak vypisuji, ale cvičení, shaun, strava a bůhví co všechno, prostě muselo jednou stranou. A Vánoce jsou na tohle právě onen vhodný čas. Povolit uzdu a trochu "žít" standardně. Dejme si všichni trochu oraz. To si snad každá zasloužíme ne? No a teď se dostávám k pečení cukroví. Sice jsem trošku hudrovala na cukr, ztužené tuky, ale vem to čert to žaludeční šťáva. Mamka říká "už jsem stará na to, abych se žinýrovala" a má recht. Já to jíst nebudu, tak ať si udělá pro sebe, babičku a kolegyně cokoli dle chuti. Takže jsem dohudrovala a s radostí dělala klasické cukroví. No, udělaly jsme i dia cukroví, aby se neřeklo. 

Takže zde je naše cukroví:

Alenino cukroví – linecké těsto se skořicí a vlašskými ořechy v rumu s višní
Vlašské ořechové dukáty  
Babiččino cukroví s ořechovou pastou
Dia ořechové rohlíčky – bez cukru
Linecké cukroví
Skořicová kolečka plněná hořkou čokoládou
Citronové strojkové cukroví
Dvoubarevné kostky – kakaové a citronové
Kakaové cukroví s čoko posypem slepované hořkou čokoládou
Kokosové strojkové
Mandlové hvězdičky plněné marcipánem
Kakaové pracny
Dia jahodové sněhové hrudky s Walden Farms malinovou marmeládou
Rozinková srdíčka plněná ořechovo medovou pastou 
Ořechové kuličky
Dia vločkové hrudky čokokávové s konopným semínkem – bez cukru a tuku
Maminčiny kuličky – piškotové těsto s rozinkami, vlašskými ořechy, kakaem, skořicí a višněmi obalované kokosem


Takže zde nachystáno na pečení. V pozadí jsou těsta s formičkami. Víte, formičky, to nebyl ani návrat do dětství, ale spíš návrát do mamčinýho dětství, neb jsme vytáhly formičky po prababičce, v krabičce s modrým názvem, za 3 Kčs. Máte je taky doma? Pamatuji, jak je používala moje babička a mamka pamatuje, jak je kupovali v dobách dávných, to už ani není pravda...


Peče se, polotovary, in progress :) Posloužila jsem jako váleč, tlačič, mačkač, kráječ, uklízeč, vysypávač, strojkovač, mazač, plnič, vykrajovač, slepovač, míchač, troubič? :D Alchymii těst jsem nechala mamce, neb má zkušenosti a já umím ingredience přidat leda do lektvaru v počítačové hře.


Ještě že má mamka tolik plechů, jelikož se to začalo docela kupit. To já bych u sebe doma péct nemohla, teda nemám ani v čem, ale asi bych to skládala snad i do koupelny. Hm, velká kuchyň se hodí.






Pracny, údajně se jí poprvé povedly, prý je měla vždycky rozdrobené... hm.. to bude asi mnou :D

Zdobíš, zdobím, zdobíme. Plech, kam se podíváš.

Už to začíná vypadat k světu, ještě musím vlítnout na to dia cukroví. Tam se mamka nechytá :D


Prázdné místo na tácku značí, že jsme ještě neskončily. Vzhledem k tomu, že mě to tak nadchlo, tak vymyslím ještě něco. No uvidím, pokud máte tip na něco extra netradičního, šup sem s tím.

No a je to, PAT a MAT vs. trouba 1:0. Ne, musím mamce těsta pochválit. Mami, máš to fakt dobré, seš jednička, ale to ty víš. 


Tak a taky bych vám mohla popsat,co jsem všechno pekly, že?
Takže plech uprostřed - Alenino cukroví, Vlašské dukáty.


Babiččino cukroví, Dia ořechové rohlíčky, Linecké cukroví


Odzadu - Skořicová kolečka plněná hořkou čokoládou,  Citronové strojkové cukroví, Dvoubarevné kostky, Kakaové cukroví s posypem slepované čokoládou


Odzadu zleva - Kokosové strojkové, Mandlové hvězdičky plněné marcipánem, Kakaové pracny, Dia jahodové sněhové hrudky s WF marmeládou, Rozinková srdíčka plněná ořechovo medovou pastou


Zleva  z rohu - Ořechové kuličky, Dia vločkové hrudky čokokávové, Maminčiny kuličky

No a pokud vám zbude spousta mandlí, zkuste si udělat mandlovou pastu. Namočené mandle mixujete do požadované hladké konzistence. Bacha, neuvařte mixér :)
Pěkné pečení všem!

Marri

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Bože to je nádhera, úplně jak v profi cukrárně ;-) M.

Anonymní řekl(a)...

To je taaaak dobre, ze konecne na chvilku povolis uzdu a budes baštit cukrovi :-)
Krasne Vanoce, Marti :-)
Kristyna.

Unknown řekl(a)...

mnam, máte to krásný :)

Marrifit řekl(a)...

Kristýna: znáš me asi, ja jen zobnu ochutnám a jíst to nebudu, na me to je moc sladke :)

Anonym: děkujeme

Martina: děkujeme :)

Anonymní řekl(a)...

A ani ty dia nebo ty s WF marmeladou jist nebudes? :-)

Marrifit řekl(a)...

četla jsi ten clanek? V nem pisu, ktere cukrovi je pro me a ktere pro mamku. To dia je pro me :)

Týna řekl(a)...

Teda to je nálož! :-)
Já zatím upekla jen perníčky, ale koncem tohoto týdne se už vrhnu na další druhy. A konečně chci vyzkoušet nějaké raw kuličky. :P

Anonymní řekl(a)...

"No, udělaly jsme i dia cukroví, aby se neřeklo." - Tak promim z toho se fakt nemusi dat pochopit, ze je to cukrovi pro tebe.
P.

Anonymní řekl(a)...

To je krasa, nebyly by i recepty?

Unknown řekl(a)...

teda vy jste holky šikovný, já zatím pekla perníčky a linecké, ale už je to i snězené.

Anonymní řekl(a)...

Tě ten anonym (P.) pěkně setřel s tím dia :D
Dost věcí mi tu nehraje..píšeš, že to nejíš, protože je to na tebe moc sladké a pak vidím, že v jídelníčku máš ty 0 kalorické věci od WF, které jsou tisíckrát sladší...
Jako by byla ostuda napsat, že to nejíš, protože nechceš přibrat :) vždyt na tom není nic špatného..

Marrifit řekl(a)...

nevím co anonym stírá:)

věci od WF nejsou ani omylem tak sladké, jako toto cukroví (teda aspon to, co jsem zatím testovala).
Ja to ochutnám, ale nejím to, nejsem na cukroví, to si radší dám krém nebo marmeládu, ale konzistencne mi cukrovi moc nechutna, nechutnalo mi nikdy i kdyz jsem byla vyzrana, takze tak. Pribrat samo nechci, ale to se nevztahuje na cukrovi :) Ovar si taky nedám :D Zítra si dám ke snidaní linecké :)