úterý 17. února 2015

Mrkvová Valentýnská srdíčka - recept

Recept na sušenky, co jsme pekly a kamarádkou k Valentýnovi :).


Cena: cca 12 Kč * 
Doba přípravy včetně pečení: 30 - 35 minut
Ingredience (cca 30 sušenek):
Těsto:
  • 50 g čerstvé mrkve
  • 50 g másla
  • 100 g kukuřičné mouky (může být i špaldová nebo jiná celozrnná i obyčejná polohrubá)
  • 20 g medu (může být i agávový sirup, třtinový cukr - potom akorát přizpůsobit množství mouky dle konzistence těsta)
  • špetka kypřicího prášku do pečiva (nejlépe bez fosfátů)
Postup:
Připravíme si ingredience.
Připravíme si mrkev, kterou omyjeme a nastrouháme. Dále si odvážíme máslo, kukuřičnou mouku a 20 g medu.
Všechny ingredience zpracujeme dohromady na tužší těsto na válu nebo v míse. Těsto musí být hladké, vláčné. Můžeme nechat chvíli odpočinout v lednici, aby nebylo příliš lepivé a měkké v rukou, bude se nám s ním pak lépe pracovat.
Po vytažení z lednice těsto rozválíme na placku, vykrajujeme tvary - srdíčka, ale pokud toužíte po jiných tvarech, nápadům se meze nekladou. Tvary pak dáme na plech vyložený pečicím papírem.
Pečeme na 170 stupňů asi 10 - 15 minut, dokud sušenky nebudou mít správou barvu. Můžeme slepovat marmeládou, polít čokoládou, posypat kokosem nebo mletými vlašskými ořechy, finální dozdobení záleží už jen na Vás.
Přeji dobrou chuť všem zamilovaným :)

Tabulka nutričních hodnot
ingrediencemnožstvíenergiebílkovinysacharidytuky
mrkev čerstvá50 g76 kJ0,5 g3,05 g0,1 g
máslo50 g1535 kJ0,425 g0,05 g41 g
med20 g272 kJ0,08 g16,48 g0 g
kukuřičná mouka hladká100 g1507 kJ7,5 g77 g1,8 g
celkem220 g3390 kJ8,505 g96,58 g42,9 g
1 sušenka7,33 g113 kJ0,2835 g3,22 g1,43 g
ve 100 g100 g1540 kJ3,866 g43,9 g19,5 g

Žádné komentáře: