pátek 18. dubna 2014

Laserová operace očí - shrnutí

Průběh laserové operace NeoLasik HD 17.4.2014






    Při příchodu na kliniku NeoVize Brno si mě odvedli do předoperační místnosti, kde jsem cca po 10 minutách dostávala průběžně nakapáno do očí. Poslední nakapání byla dezinfekce. Oblékli mě do pláště, dostala jsem apartní čepičku, crocssy a šla do další místnosti. Tam na mě již čekala paní primářka MUDr. Věra Kalandrová, která mi jasně popsala celý průběh operace a zodpověděla mé hloupé dotazy. Poté jsme vešly do operačního sálu, kde byly dva lasery a další lékaři. Dostala jsem plyšového králíka, kterého jsem celou dobu škrtila, chudáka. 
      První laser probíhal v pohodě, lehla jsem si, dostala jsem rozvěrač a kapky na umrtvení. Onen rozvěrač je zde proto, abyste nemohli mrknout a hýbat okem, a vážně funguje. Nicméně to nebylo nic příjemného, onen rozvěrač byl na celém procesu asi to nejhorší. První laser se mi přicucl na oko a laseroval. Koukala jsem za světlem a měla strach, abych okem neuhnula jinam. Údajně to ani nejde, kdyby se člověk nějak hýbal, tak se laser zastaví. Po tomto laseru jsem měla na očích „krupičku“ z toho, co odlaseroval a jak paní primářka říkala, nic jsem chvilku neviděla. To byl okamžik, kdy jsem si řekla „bože, co jsem to udělala, neměla jsem sem chodit“, vážně jsem neviděla, bylo bílo. Tento stav trval asi pár vteřin. První laser na každé oko trval cca 18 vteřin, takže fakt rychlo akce. Potom mě lékaři přesunuli i s lehátkem pod laser číslo dvě. Zde jsem opět sledovala světla a nehýbala se. Opět jsem dostala rozvěrač a kapičky na zvlhčení. Paní primářka odstranila (nevím čím:)) lamelu rohovky, aby laser mohl správně zakřivit oko. Odstranění lamely nebolí, i když to bylo asi nějaké řezání, nic jsem necítila. No a pak jsem tedy opět koukala na světlo a laser laseroval. Paní primářka celou dobu vše popisovala, říkala v jaké fázi laserování jsme. Trvalo to cca 20 vteřin opět na každé oko. Laserování nebolelo, nic jsem necítila, kromě smradu, ale to jsem čekala, prostě pálení laserem smrdí :). Poté mi paní primářka opět zaklopila lamelu, nakapali mi do očí a posadila jsem se. Králík plyšový byl tak udušený, lepšího dušeného králíka jsem neviděla :). 
     Vyfotila jsem se s paní primářkou a odešla zpět do přípravné místnosti, kde jsem ještě 20 minut seděla se zavřenýma očima. Celý proces na sále trval cca 20 minut. Jakmile jsem se vysvlékla z mundůru, šla jsem na kontrolu k paní doktorce. Od příchodu k odchodu to celé trvalo asi 2 hodiny. Ptáte se, zda jsem viděla, a zda můžete odejít po svých? Ano, můžete, viděla jsem, ale jakoby v mlze, pod vodou, takové mléko. Což je běžný stav, který odezní cca po 24 hodinách. U paní doktory dostanete antibiotické kapky, umělé slzy, prášky na bolest, na spaní a fotku s paní primářkou. No, a odcházíte domů. Je dobré mít s sebou doprovod, protože nevíte, jak kdo zareaguje.  Mně teda nic moc nebylo, začalo mě to řezat až doma, ale asi tak, jako když máte roční uzávěrku daní a koukáte nonstop několik dní do počítače a pak vás řežou oči. Takže klasika. Večer už mléková mlha odezněla. 
      Celý proces byl skutečně bezbolestný. No jo, po bitvě je každý generál, takže ne, beru zpět… měla jsem strach, bylo to nepříjemné, rozvěrač můj kamarád nebude, navíc mám zlobivé spojivky a paní primářce se pletly do odsavače a to bylo taky nic moc teda. Ale laser sám o sobě byl skutečně bezbolestný. Lidé na klinice NeoVize jsou dle mého názoru profesionálové od slečen recepčních, přes sestry až po samotné lékaře. Občas jsem zvyklá na nevrlost nebo naštvanost lékařů na různých klinikách, zde byli (až překvapivě) všichni hodní, milý a ochotně odpovídali na mé totálně stupidní dotazy. Což mě překvapilo, protože provoz na klinice rozhodně není malý, pracovníci kmitají, mají propracovaný systém i režim a každý přesně ví, co má dělat. Tohle mě docela překvapilo, jelikož jsem čekala dvě místnosti a čekárnu, a ono jaksi ne.  
     Tímto děkuji celému týmu, že to přežili s naší mírně „komplikovanou“ Lasik párty skupinou a že vše klaplo tak, jak má.  Za samotný zákrok patří dík paní primářce, jelikož z ní vyzařuje pozitivní energie a člověk se cítí prostě klidnější. Další lékaři, zdravotní sestry i zdravotní bratr, byli taky skvělí a moc příjemní. Po lidské i profesionální stránce jsem nadšená. Šla bych znovu? Bezpochyby. Investice do zraku se rozhodně vyplatí. První kontrola je hned druhý den a další za týden.

 Takže dnešní kontrola 18.4.2014 dopadla následovně. Z původních 2,75 dioptrií mám 0 dioptrií, číselně (strojově) tam nějaké číslo nízké jakoby je, ale nula nula nic. Vidím na 120 %, na pravé oko zatím trošku lépe, než na levé, ale je to tím, že levé mám sušší, takže uvidíme, až se to pořádně zhojí. Koukám ven a vidím listy, trávu, bilboardy, popisky...Martina v říši divů...neváhejte!

      Menší dodatek pro budoucí zájemce o operaci. Limitující je věk a počet dioptrií. Čím víc máte let, tím je pro vás metoda NeoLasik HD méně vhodná. Pokud máte třeba už 6 a více dioptrií, také pro vás nemusí být tato metoda vhodná. Od 35 let výše se zvyšuje pravděpodobnost, že člověk prostě vývojem začne hůř vidět i na blízko a opět je to vylučující faktor pro tuto metodu. Nám takto odpadlo ze skupiny několik členů a byla jim nabídnuta jiná metoda, kde se operativně vyjme poškozená čočka a vloží se nová. Tato metoda je více invazivní no a taky dražší. Takže zvažte, zda má cenu „čekat“.

Děkuji vážený personále kliniky NeoVize!







2 komentáře:

Magdaléna řekl(a)...

Zajímavý článek. Já sama mám 5 dioptrií a myslím, že něco podobného budu muset jednou také podstoupit.
Kolik celý zákrok stál?
M.

Unknown řekl(a)...

64Marti supééééééééér, jsem ráda, že to dopadlo tak skvěle!!!