úterý 14. října 2014

Shaun T - T 25 FOCUS recenze

Vážení fitness nadšenci a hubnoucí kolegové a kolegyně,
dovolte mi Vám představit cvičební program od amerického fitness trenéra Shauna Thompsona, kterého známe z programů Asylum nebo Insanity. Tato cvičení jsou velmi náročná a mají dlouhé workouty. Shaun vytvořil program Focus T25, který je zkrácený na 25 minut za workout. No uznejte, že 25 minut si najde každý, kdo chce zhubnout. Kladete si otázku, zda opravdu stačí 25 minut? Ano, opravdu stačí. Vím to z vlastní zkušenosti, se Shaunem cvičím a zhubla jsem s ním. Takže teď Vám tedy zkusím shrnout, o co vlastně v T25 jde.
nebo po rozkliknutí tohoto příspěvku :)

Program je rozdělen do tří částí. Alpha, Beta a volitelná Gamma. Všechny workouty se cvičí podle cvičebního kalendáře. Budete potřebovat karimatku, rezistenční kabel, činky, hrazdu a troufám si říct, že i ručník. Každý workout začíná rozehřátím, vlastním cvičením a závěrečným strečinkem. Shaun má s sebou několik pomocníků, kteří budou cvičit s Vámi. Nebojte se, když Vám cvičení nepůjde ihned nejlépe, můžete cvičit jako Tanya, která cviky modifikuje na lehčí verzi.
Každá fáze se cvičí 4 týdny. Věřte, že až to docvičíte, změn si všimnete Vy i Vaše okolí. Cvičíte 5 dní v týdnu, jeden den máte volno a jeden den máte strečinkové cvičení.
T25 je sestaven tak, aby za co nejkratší čas, ale velmi efektivními a náročnými workouty zbavil Vaše tělo nadbytečných kil, zlepšil kondičku a zvýšil sílu. Každý workout je postavený na principu HIIT, střídají se dynamické, výbušné, plyo a kardio prvky s posilovacími cviky s vlastní vahou těla, činkami, zaměřením na horní část, střed těla a dolní část. Fakt není nutné chodit do posilovny 7x týdně a posilovat nejlépe i ve spánku. Ano, posilovna je velmi důležitá, ale tento program počítá zejména s lidmi, kteří mají nadváhu a chtějí zhubnout a být trošku fit, nikoli být kulturisti. Takže dámy s dětmi a další si tento program určitě budou pochvalovat.
T25 je prostě intenzivní program, při kterém zhubnete, posílíte a budete se potit jako v sauně. Což je žádoucí. Budete namožení a budete na Shauna nadávat? Pravděpodobně ano, ale po docvičení všech tří fází si jej možná vylepíte na ledničku a budete mu děkovat.
Každý workout obsahuje odpočítávadlo, což může některým vadit, ale mně docela vyhovuje, když vidím, kolik času zbývá do konce. Také oceňuji (oproti workoutům s Jillian, na kterou nedám dopustit), že se objevují názvy cviků, které budou následovat. Workouty mají nenásilnou a docela příjemnou hudbu, která Vás asi nebude rušit a nabudí Vás.

Alpha fáze

Takže začínáme cvičit s Alphou. První fáze je v podstatě taková burn fat startovací část. Nepotřebujete zde zatím žádné činky a vystačíte si s vlastním tělem. Cílem je nakopnout spalování a trošku připravit kondičku na fázi Beta.
Alpha obsahuje následující workouty.
Cardio - jednodušší kardio cvičení, kde se cviky naučíte postupně a pomaleji. Komba a rychlost oněch cviků totiž budete potřebovat v dalších fázích.
Vybavení: nepotřebujete žádné, no, možná ručník :)

Speed 1.0 - jeví se v podstatě jako kardio, ale Speed odpovídá názvu. Oproti běžnému "bunnyhop" kardiu zde Shaun nasadí trochu tempo. V tomto Speedu v Alphě ještě dává pauzy mezi jednotlivými cviky, protáhnete si tělo a zase naskočíte do tempa. Ovšem protahování v dalších fázích nebude.
Vybavení: nepotřebujete žádné

Total Body Circuit - domnívám se, že tento workout je nejméně oblíbený z celé Alphy (nebo T25?). Proč? No, jednoduše proto, že tady se skutečně zapotíte. Je zaměřený na posilování celého těla, jógu tedy skutečně nečekejte. Tento workout je těžký, ale opravdu účinný a velmi dobře nakombinovaný. Můj nejoblíbenější z fáze Alpha.
Vybavení: nepotřebujete žádné

Ab Intervals - workout zaměřený na posilování břicha. Je to zatím jednodušší forma ABS workoutů, je zde méně HIIT prvků. ABS posilujete v klidnějším tempu a na karimatce.
Vybavení: potřebujete karimatku

Lower Focus - workout zaměřený na spodní část těla. Není to úplně těžký workout a naučíte se zde nové cviky, které se pak v těžší formě opakují v dalších fázích.
Vybavení: nepotřebujete žádné
Tento workout dá "do těla" Vašim nohám. Basic jack, basic squat, deep lunge, front lunge, up + over Vás nenechají na holičkách. Dá se říct, že Vás možná budou i druhý den bolet. Ale nebojte, tohle pořád není to nejtěžší cvičení v T25. :) Zvládne ho jak začátečník, tak pokročilý. Takové zlaté střední cvičení.

Stretch - protahovací workout, který mě osobně nijak nenadchl, ráda si dělám strečink po svém. Tím ale neříkám, že je špatný, jen mě prostě nebaví.


Docvičili jsme Alpha fázi, máme nastartovaný metabolismus a nějaký ten tuk pryč. Je třeba vzít do rukou činky a poškádlit svalstvo. Začínáme s Beta fází.

Beta fáze

Beta fáze je zase o level výš než Alpha. V Beta fázi jsem byla nadšená, workouty se mi líbí, hudba super.
Core Cardio - kardio cvičení zaměřené na břicho. No, tento workout patří k mým oblíbeným, ačkoli má v názvu core, pokaždé mě z něj bolí zadek. Některé cviky jsou hodně přes nohy a zdá se, že mé "core" je asi zvyklejší než ty nohy. Nicméně velmi zábavné a účinné.
Vybavení: nepotřebujete žádné (ručník?)

Speed 2.0 - workout proklínaný a vychvalovaný. Kardio, teda Speed, kde se nezastavíte, Shaun nasadí takové tempo, že chvilku nebudete vědět, co s rukama a nohama vlastně děláte. V tomto workoutu je nejlepší hudba z celého T25, Shaun u toho dělá, jak se říká, "opičky". Je to docela hodně náročné, ale naprosto skvělé, zábavné a účinné. Ze všech speedů a kardií je tohle můj nejoblíbenější workout. Opravdu fatburn workout. Doporučuji zkusit, i když nechcete cvičit celý program nebo programy doma vůbec necvičíte. Jen tak ze zvědavosti.
Vybavení: nepotřebujete žádné (dva ručníky? :))

Rip´t Circuit - workout s činkami zaměřený na celé tělo prokládaný HIIT prvky. Jeden z mých oblíbených, cvičím jej stále. Procvičíte celé tělo od rukou, středu i nohou. Vřele doporučuji.
Vybavení: potřebujete činky a karimatku

Dynamic Core - cvičení na střed těla, ale tak dokonale postavené, že na tento workout nedám dopustit. Nebudete ležet celou dobu na karimatce, ale posilujete i vestoje, na karimatce a pomocí HIIT prvků. Opět jeden z mých oblíbených, cvičím jej stále, skvělý "buchtotvořič".
Vybavení: potřebujete karimatku

Upper Focus - cvičení s činkami zaměřené na horní část těla. Příjemný workout, ale dám přednost hornímu tělu z fáze Gamma. Nicméně i tak je to velmi intenzivní cvičení a ruce Vás bolet budou, nebojte.
Vybavení: potřebujete činky nebo rezistenční kabel

Core Speed - tohle cvičení je rychlé kardio zaměřené na břicho, ale v programu je vedeno jako volitelné, když by se Vám nechtělo cvičit Cardio Core. Osobně dám přednost Cardio Core, tento workout není špatný, vůbec ne, jen mi nějak nesedl.


Tak a jsme u konce Bety a máme tolik energie, spoustu kil pryč a chceme rýsovat svaly. Takže nastoupíme na fázi Gamma.

Gamma fáze

Gamma má v sobě v podstatě méně kardia a HIIT prvků, ale jsou i tak stále v dost podstatné míře. Je zde více workoutů s činkami pro zesílení svalů.
Extreme Circuit - je podstatě vyšší level Rip´t Circuitu z Bety a věřte, že stojí za to. Mám jej v oblibě a cvičím ho stále. Více se zde používají činky, cviky jsou náročnější a intenzivnější. Opět zaměřeno na celé tělo.
Vybavení: potřebujete činky, karimatku a kdo má, tak hrazdu

Rip´t Up - o level vyšší Upper Focus z Bety. Naprostá bomba na horní část, cvičím jej ráda na ruce, dobře zvolené cviky, které mi velmi vyhovují. Baví mě zde i hudba.
Vybavení: potřebujete činky, kdo má, tak rezistenční kabel, můžete využít i hrazdu a karimatku (činky a karimatka jsou základ)

Pyramid - opět můj oblíbený workout, který stále cvičím. Pyramidové cviky na celé tělo, které se opakují a zvyšují se jejich počty.
Vybavení: potřebujete činky

Speed 3.0 - no, velmi vysoké tempo Speedu, nepatří mezi mé oblíbené, Speed 2.0 mi přijde lépe postavený a zábavnější. Popravdě je to dost šílené a náročné, určitě má své zastánce, já mezi ně nepatřím. Pokud jsou mezi Vámi ti, kteří se sotva zapotí u cvičení, zkuste tento workout, věřím, že Vás překvapí.
Vybavení: potřebujete ručník (dva, tři... :))


Focus T25 je fakt naprosto dokonale sestavený program. Najde se v něm začátečník, ale i v podstatě profík. Vzhledem k možným modifikacím - lehčím, těžším, s činkami nebo s kabelem - si vybere opravdu každý. Troufám si říct, že 25 minut denně na cvičení si musí najít každý. Nepotřebujete v podstatě nic extra, karimatka a činky postačí, sama rezistenční kabel ani hrazdu nevlastním.
Alphu považuji za podstatnou k pálení tuků a startování, Beta s činkami už pěkné rýsuje a Gamma svaly doladí do finální podoby. Program doporučuji. Lze jej cvičit i mimo cvičební plán, tím se nemusíte striktně řídit. Já sama podle plánu necvičím, střídám si dané workouty podle chuti a nálady.
Mezi nejlepší workouty bez činek řadím Speed 2.0, Cardio Core, Dynamic Core.
S činkami jsou to pak Rip´t Circuit, Extreme Circuit, Pyramid a Rip´t Up.
Takže pokud váháte, tak už neváhejte a zkuste tento program se Shaunem T.
Rozloučím se s Vámi oblíbeným heslem, které uslyšíte od Shauna snad na konci každého workoutu. PEACE OUT!

Orientační hodnoty spálených kalorií

Alpha fáze:
Cardio: 235 - 260 kcal
Speed 1.0: 230 - 260 kcal
Total Body Circuit: 250 - 280 kcal
Ab Intervals: 200 kcal
Lower Focus: 210 kcal
Beta fáze:
Core Cardio: 230 - 270 kcal
Speed 2.0: 250 kcal
Rip´t Circuit: 230 kcal
Dynamic Core: 235 kcal
Upper Focus: 200 kcal
Gamma fáze:
Rip´t Up: 200 - 240 kcal
Pyramid: 280 - 300 kcal
Speed 3.0: 250 - 350 kcal
Extreme Circuit: 280 - 310 kcal

3 komentáře:

Ludmila řekl(a)...

Ahoj, dá se toto cvičení někde stáhnout? Tvůj blog se mi moc líbí.

buba řekl(a)...

Ty počty spálených kalorií jsou docela bídné. Aby s tímto cvičením někdo zhubl, tak musí hlavně radikálně upravit stravu.
Na druhou stranu je to furt lepší, než nemít vůbec žádný pohyb :)

Unknown řekl(a)...

ten pátek to jsou dvě videa a dělají se hned po sobě? ...to mě asi zabije :D