pondělí 30. června 2014

Stravování na dovolené + foto nových plavek - aneb o 24 kg méně

Ahoj čtenáři, 

tento článek bude trochu z jiného soudku. Začaly nám prázdniny a k nim neodmyslitelně patří dovolená u moře. Mnoho z vás řeší, jak se stravovat u moře. Ptáte se, co jíst, nejít, kašlat na zdravou stravu, píšete, že u moře "to nejde". Zkusím vám sepsat článek o tom, že i u moře se dá jíst zdravě (zdravěji než u nás). Mojí ukázkovou zemí bude Bulharsko, neb jej miluji a neustále se tam vracím.


Bulharská jídla vycházejí ze středoevropských, balkánských, východoevropských, tureckých a řeckých končin. Jídlo v Bulharsku je velmi levné, chutné, zdravé (ano, i nezdravé). Bulharská kuchyně je považována za jednu z nejzdravějších.
Bulharsko se v mnohém podobá řecké kuchyni, ale i turecké. Bulhaři milují maso, ryby, zeleninu, sýry, jogurty.


Šopský salát, Rybí salát

V Bulharsku lze jíst obrovské množství zeleninových salátů s různými kombinacemi. Čerstvá zelenina je hold čerstvá zelenina. Takové saláty se u nás prostě nenajdou. Šopský salát u  nás je opravdu hnusný oproti bulharskému a o balkánském sýru ani nemluvě. Salátů je zde mnoho, zeleninový, s tuňákem, s vejci, s kaškavalem (žlutý sýr), s rybami a jiné. Na salátech postavíte v podstatě celou stravu, neb v tom hicu do sebe stejně pečené žebro nenasoukáte. Typickým salátem je Sněženka (má více podobných názvů), je to v podstatě jogurt, česnek, okurky, někde se přidávají vlašské ořechy a kopr. Bulhaři nejen salátují (klasické misky), ale mají i různé zeleninové kombinace. Můj oblíbený salát je z pečených paprik a lilku nebo samotné pečené papriky. Užrala Ujedla bych se. Zelenina obecně je v Bulharsku prostě jako příloha, oni tam moc rýže a jiných nepojedí. Jídlo například nezačíná polévkou, ale salátem. Zeleninu a ovoce najdete na každé rohu hned několikrát.
Ono vůbec na každém rohu najdete nějaké to jídlo. Dobře nejen zeleninu, ale typické palačinky, hranolky, různé kebaby, gyrosy, langoše, smažené ryby, různé pečivovité výtvory plněné, neplněné bůhví jaké, například Banica, což je takový chlebo buchtový pokrm plněný čím chcete, sýrem masem, sladkým. Aneb pan turista náš pán :)


Okurky, rajčata a pečené papriky, směs zeleniny


Pečené papriky s lilkem, salát s chobotnicí


Mix zeleniny, salát Sněženka

Dalším výborným pokrmem jsou polévky. Typické pro Bulharskou je polévka Tarator, na které asi budu zase ujíždět. Jedná se o studenou okurkovou polévku s kyselo mljieko, což je něco jako hybrid jogurtu, kefíru, mléka atp, dochuceno česnekem a koprem. Výborná. Dále pak máme možnost husté fazolové pod názvem čorba, vývarů, dršťkové, rybí a boršče. Polévky jsou vydatné a často vám je donesou s jejich bílým chlebem.

Polévka Tarator













Pokud vás nezasytí polévka, dostaneme se k druhému chodu. Ano, Češi si i v Bulharsku plní žaludky smaženými hranolky a řízkem, kačenou se zelím, langoši apod. V Bulharsku totiž najdeme i česká jídla v česky přeložených jídelníčcích. Proti gustu žádný dišputát, ale nejedu k moři, abych jedla hranolky s kečupem a řízkem. Takže tento směr opustíme a přejdeme na ryby. Miluji ryby a už se těším na bulharské zpracování. Ryby jsou velmi levné a chutné, aby taky ne, když plavaly ještě před chvilkou v moři. Najdeme zde několik specializovaných restaurací s rybami. Klasika smažené malé rybky, které najdete všude, kam se ohlídnete, jsou grundle, neboli Caca. Určitě vyzkoušejte. Já osobně preferuji ryby na přírodno, na grilu či v alobalu. Z ryb mohu všechno, pražmu, pstruha, cejna, lína, mořského vlka, halibut, kranase a další.
Odvětvím ryb, které bude hrát na dovolené prim, jsou mořské plody. Dejte mi Tarator, salát z pečených paprik a lilku a mořské plody a já budu v sedmém nebi. V Bulharsku najdeme snad všechny mořské plody. Nejčastěji jím krevety, kalamáry, chobotnice a škeble. Zkoušela jsem i rapany, tedy mořské šneky, ale to mě teda nezaujalo. 





Pstruh v alobalu a škeble se zeleninou

Bulharsko je také masový národ. Nejčastěji maso podávají grilované. Pochutnáte si na kuřecím (zde podotýkám, že do doby ochutnání prvního kuřecího v BG, jsem netušila, jak kuře chutná -> PECKA, u nás je to šlichta, pardon). Dále na vepřovém, telecím, hovězím. Typický je šašlik, gyros a opravdu obří porce míchaného masa, kebabča a kjufte, něco jako karbenátky. Když už maso, tak kuřecí, na jiná masa mě moc neužije. 

Kuřecí šašlik se zeleninovou rýží
 

Kuřecí šašlik v jiném podání


Bulhaři milují kávu, která je naprosto úžasná i z automatů, na což tady u nás nejsme zvyklí. Jinak pijí minerální vody a Ayran, což je kyselo mlijeko, no něco jako kefíro jogorutovo tekutější nápoj. Výborný. Po večerech si dejte bacha, až si budete dávat třeba čaj, automaticky vám donesou bylinkový.

Jídlo vám v restauraci nedonesou jako u nás, vše dohromady, ale postupně. Objednáte li si šašlik a k tomu salát, jakožto pro vás komplexní jídlo, tak nejdříve dostanete onen salát a na šašlik si třeba počkáte. Ale dá se domluvit, anglicky, česky, rukama, nohama nebo Bulharsky.

Moje nejčastější kombinace je Tarator polévka, Ayran, škeble s cibulí a zeleninový salát, další je salát z ryb, plněný kalmár rýží a škeblemi, chobotnice s rýží, krevety a další.




Pečené papriky, škeble s cibulí, 

Rybí salát, Plněný kalamár rýží se škeblemi

Takže se zde dá najíst velmi zdravě, chutně a čistě. Nemusíte se obávat těžkých obalovaných jídel. A teď mi řeknete, no paráda, ale chlapa na salát neutáhnu. Ok, to chápu, takže pro chlapy je zde velké množství masových variací, kebaby, musaky, smažené ryby, vepřový jazyk, kuřecí srdíčka. Najdeme zde hranolky, brambory, rýži. A jak už jsem zmiňovala, několik variací alá českých jídel. Ale nečekejte, že to bude chutnat stejně jako u nás. Oni se snaží zavděčit, ale turisté většinou reaguji stylem "dyť to nechutná jako langoš… no, to já teda udělám svíčkovou lepší.... dyť toto není smažený řízek"...ano.... není....protože jsme v Bulharsku…. Nicméně zde najdete i mnoho pizz, sladkých pokrmů a pivo, co údajně není pivo, ale tak já tomu houby rozumím: D.
Takže já se na jídlo těším, a hlavně na ovoce, které skutečně chutná také jinak, než u nás. Jídlo máme tedy vyřešené, tak se můžeme směle zrelaxovat. No, a k tomu potřebujeme na pláž něco, jako plavky. Takže jsem trochu pokoupila, neb mi ty staré byly velké a snad je všechny využiji.

No a zde fotky pro "chlapy"

pečené brambory a jehněčí maso, telecí jazyk






zapečené rizoto se škeblemi,Caca
kuřecí srdíčka v medu, kebab masový mix s kaškavalem







telecí maso s bramborou kaší a rýží, pizza mořské plody




Jídelní lístek


No a tady již zmiňované fotky mé osoby a plavek, zároveň s cvičební formou. 
Staré plavky jsou již v koši. Rozdíl -24 kg, tak to chtělo hold nakoupit nové, trochu nezvyk neshánět plavky velikosti 44. Takže zde je výsledek.

Záda, nic moc, ale co už

První bílá variace plavkového equipmentu, ano, stojím zatnutě (pro shlédnutí formy -> pro ty co mi drží palce ve cvičení, a povolenější postava -> pro ty, co mě mají už za chlapa a děsí se svalů:) )

Druhá červená, červenou mám snad letos poprvé na sobě, tak nevím.

Třetí růžová variace, v tom vršku se citím nejlépe, ale nemám k němu barevný spodek, a za černou "můru" být asi nechci, ale kdoví.

Zde prosím hloupé selfie v civilu, sloužící k potlačení názoru -> to není ženská, ale chlap. Tak snad nejsem chlap, když nezatnu a vezmu sukni :)

Reakce na "ty se nikde neusmíváš, trochu života do těch fotek" tak zde speciál pro vás, aneb "blbeček se zase fotí" :D

Krásné dovolené všem dámy a pánové. Buďte opatrní, užívejte!


Tak, uf, a to je zas na dlouho vše. Kam jedete na dovolenou? Budete cvičit i na dovolené? Já si Shauna beru, aby se podíval k moři, ale nevím, jak to s ním dopadne :D Minule se mnou byla Jillian a šlo to dobře :)

20 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

No, konečně to jídlo vypadá dobře!:D miluju bulharskou kuchyni, naaaam!...a príjdeš mi hrozně hubena, možná by ti rejze neuskodila;)

Marrifit řekl(a)...

Rejzi jim snad denně :)) Díky za komentář :)

Unknown řekl(a)...

prvá kombinácia plaviek Ti svedčí...vyzeráš výborne :)

Marrifit řekl(a)...

Fakt? Tak děkuji, ta se vám teda líbí asi nejvíc, budu ji tam nosit, a když mi ji vezme voda, nasadím druhou variantu :D

Anonymní řekl(a)...

Na ženskou dost dobrý lýtka (y)

Andullie řekl(a)...

Vůbec jsem neměla představu o tom, jak vypadá bulharská kuchyně, takže děkuji o její nastínění. Tohle je přesně něco pro mě - spoustu zeleniny, pestrá jídla, ryby...:)
A rozdíl mezi fotkami neskutečný, jsi skvělá, tleskám a první plavky se mi líbí snad nejvíce, jsou takové hezky ženské :)

Anonymní řekl(a)...

To jsou úžasná jídla? Z toho nemůžou být Bulhaři snad ani tlustí :D, teda pokud nedrží siestu na gauči s horou toho všeho jídla :)
Na dovču u moře se nechystám, až na podzim poznávačka Turecko. Kdybych jela s rodiči a brala si s sebou cvičení, klepali by si dost dobře na hlavu a já bych být tebou taky necvičila. Spíš potřebuješ odpočívat, když tak dobře furt makáš, ale to je tvoje věc :)

Marrifit řekl(a)...

Andulie: Děkuji, ano, jejich kuchyně je naprosta pecka

Anonym: lýtka, jediná část těla na které cíleně nepracuji, mám je velká od mala a nelíbí se mi :(

Marrifit řekl(a)...

Dona Gisele: Ano vim, mela bych si odpocinou. Vlastne poprve od 20.3.2013. No uvidime.

Jinak skutečně si ted nevybavuju tlustyho Bulhara covece, ale oni tam maji i jejich sladké buchty, nebo obalovane krevety a tak, ale používají hold i jiné oleje, jiné mouky a nepřepalují nic. A hlavně oni fakt salátují, masují, "ajranují", ze bys viděla bulhara v restauraci, jak si objedná pivo, hranolky a rízek, to se nestane. Bude to voda, kava, ayran, salat a ryba nebo maso. Turistu od domorodce v restauraci hrave rozeznas :)

Anonymní řekl(a)...

Poté, co jsem byla v Bulharsku, už nikam jinam nechci :) ale můžu o další dovolené leda snít..úžasné moře..málo slané, bez vln..
Ale víš, co mi tu chybí? Sladké pokrmy ;)
A jaké máš vlastně plány se svou formou? Už jen udržuješ nebo jak to vidíš? :)

Marrifit řekl(a)...

Super, další milovník Bulharska. Sladké nejím, takže nemohu soudit :)
Udržuji co to dá :)

Anonymní řekl(a)...

Jaká je strava v Bulharsku jsem vůbec netušila :) Vypadá to báječně. Tvoji lásku ke krevetám, rybám a zelenině sdílím ;). Na fotkách, kde se usmíváš, ti to vážně sluší víc :) A plavky sluší všechny! Krásný den, Ivana

Marrifit řekl(a)...

Anonym: je to překvapivé pro ty, co Bulharsko neznají nebo jsou starší ročníky a vybaví si "šílenosti". Dnes je tomu skutečně jinak. Kdybych mohla, přestěhuji se tam. Jinak děkuji za komentář, ja uz se snad budu usmívat na pořád :)

Eteacher řekl(a)...

Martinka, naozaj pekné fotky...práve som dopapala mrkvičku a kaleráb, žeby som si šla ešte niečo zobnúť :D a plavkové fotky supeeer...aj ja už chcem nosiť bikiny, ale tento rok asi ešte nie :( nevadi ja to vydržím :D

Marrifit řekl(a)...

Etecacher: tak to chceč cas, ale nemyslím si, že by kdokoli musel omezovat bikiny, kor na dovolené. O tom to není, takže si je klidne vem :)

Unknown řekl(a)...

Ahoj, na mém blogu právě probíhá Giveaway, tak se přihlaš :)

http://nm-fitness.blogspot.cz/

Bells řekl(a)...

tak to jse naprosto skvělá změna....vůbec bych tě před těmi 24kg nepoznala:-)....a rozhodně si nemyslím, že vypadáš jako chlap ani přizatlých svalech!:-)...nabíráš svalovou hmotu, nebo si takhle spokojená?

Marrifit řekl(a)...

Ono to s tím nabíráním není tak snadné, moc mi to nejde. Takže spíš se snažím udržet to maličko, co mám :(

Unknown řekl(a)...

Tedy v Bulharsku bych chtěla bydlet, jak tak čtu o těch salátech :) Ale myslím, že hranolky, kebaby apod. jsou prostě všude, tomu se nevyhneš.
Kombinace plavek se mi líbí hned ta první :) Se cvičením to na dovolené moc růžově nevidím, ale nebudu se toho nějak strachovat, protože jsme docela aktivní rodinka, a tak se mi nějaký výstup na horu nevyhne :D Pro jistotu s sebou ale beru noťas a když zbyde čas pustím XHIT :)

http://lucy1616.blog.cz/

Marrifit řekl(a)...

Lucka: no myslím, že tobe by odpocinek a pár kebabu neuskodilo, pri tve vaze a vysce kocko :)

Oproti tobe jsem teda spikoun :)

Ja mám tez v planu aktivni dovolenou, 2x vylet na kolo, 1x pesky (mesta v okoli) a uvidime, na co zbyde cas. Urcite fitko, neb jsem ve fitku nebyla a tak ho tam vyzkousim, pokud teda pochopim, jak se ty stroje ovladaji :D