úterý 17. března 2015

Cukry a tuky ve vybraných zemích

Kolik za den sníme cukru a tuku? Jak jsou na tom v ostatních zemích v porovnání s ČR?


Dalo by se i předpokládat, že USA bude mít prvenství v konzumaci cukru, což se i podle průzkumu Euromonitor potvrdilo. 
Průměrný obyvatel USA spořádá víc než 126 gramů cukru denně, což je docela síla. To je cca 25 lžiček cukru na posezení. Je to zhruba 250g tabulek Milka čokolády nebo tři tuby Pikao, případně 10 balíčku BEBE oříškových sušenek každý den. Je to cca dvojnásobek podílu cukru oproti ostatním zemím. Světová zdravotnická organizace WHO pro denní příjem něco kolem 50g cukru pro člověka s běžnou hmotností.

Německo je na tom trošku „lépe“, konzumují 103g čistého cukru na den. Nejméně cukru lidé jedí v Indii, Izraeli, Indonésii a Číně (pak tam nemají být lidé hubení).

Co se cukrů týče, získali jsme 19. Místo se spotřebou 7,6 gramů tuku na osobu na den.

USA nemají prvenství ve všem, například v konzumaci tuků první nejsou. Tukovými vládci se stávají Belgičané, kteří do sebe dostanou 86,5g tuku za den. Druhé místo získává Finsko s 81 gramy tuku. USA se umístilo na 16. místě se spotřebou 65,5 gramů tuku, což je ale stále o 12 gramů více, než je průměr. Nejmenší podíl v konzumaci tuku má opět Indie, dále pak Indonésie, Jižní Korea, to je kolem 10 gramů – 15,5 gramů tuku na den. My máme 20. místo se spotřebou 64,6 gramů tuku na den na osobu.


Otázkou je, zda je zcela relevantní srovnávat rozvojovou zemi a takové Spojené státy, kde mají lidé poněkud větší a lehčí přístup ke všem „pochutinám“ a obecně k potravinám, nehledě na tuky a cukry.
Nicméně když se podíváme na takovou Čínu, Japonsko, se kterými lze již srovnávat, tam jsou lidé v obecném měřítku štíhlý a zdraví. Třeba i takové Bulharsko, Řecko a jiné „rybové“ státy mají hodnoty celkem v pořádku a lidé v těchto zemích jsou obecně štíhlí. Tuky versus cukry, nikdy nekončící boj, který ukazuje formy stravování ve všech vytyčených zemích. Lze si z těch statistik něco vzít? Má obecně ČR ubrat na cukrech? Nebo tuku? Nebo si z tohoto šetření nic nevzít?

Ukazatel spotřeby cukru ale není úplně optimální ukazatel obezity v daných zemích. Německo je obecně považováno za „hubený“ národ, přičemž má druhé místo v konzumaci cukru. V Německu žije cca 14,7% obézních lidí. Další země jako je Belgie, Finsko i Švédsko jsou považovány za hubené národy a drží ty nižší příčky v ukazatelích obezity dle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Umí tedy tyto země tak dobře kalkulovat s potravinami, že jedí sice hodně cukru, ale nějak jinak je dávkují do celého dne, že nevzniká obezita? Více sportují? Jedí více zdravého jídla? Nejen právě ony cukry a tuky? To je otázka. Záleží na druhu jídla, množství, zpracování potravin a dalších úpravách potravin.


Co vy a cukry a tuky?
Studentská čokoláda a ovárek?
Větrník se šlehačkou, kobliha s čokoládou, bageta s majonézou, smažený gothaj?
Domácí müsli, oříšky, avokádo, hořká čokoláda, rýže, losos, zelenina?


Zdroj:http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2015/02/05/where-people-around-the-world-eat-the-most-sugar-and-fat/


Žádné komentáře: